Een kostbare rit: Wat zijn mijn transportkosten?
blog 10/06/2022

Een kostbare rit: Wat zijn mijn transportkosten?

Transportkosten

Het vervoer van goederen van het ene land naar het andere brengt altijd transportkosten met zich mee. Dit zijn kosten die direct betrekking hebben op het vervoer van de goederen, zoals de kosten van de vrachtwagen en de chauffeur. De transportkosten hangen af van een aantal factoren, zoals het gewicht van de goederen, de grootte van de zending, de af te leggen afstand en of er speciale transportregelingen moeten worden getroffen (zoals het gebruik van een koeriersdienst). Over het algemeen zal het vervoer duurder zijn als de goederen per vliegtuig of per boot getransporteerd worden, met name bij kleinere zendingen. Vervoer per vrachtwagen is goedkoper, maar zal ook langer duren. Gaan jouw producten naar een land buiten de EU? Dan heb je weer andere kosten om rekening mee te houden. Geen zorgen! Wij hebben het werk voor je gedaan. In deze blog lees je over de meest voorkomende transportkosten die komen kijken bij het vervoeren van jouw goederen.

Douane-unie

Het vervoeren van goederen tussen landen binnen en buiten de EU kan kostbaar zijn. Dat geldt ook voor Engeland en bijvoorbeeld Nederland. Dit komt voornamelijk doordat beide landen niet in dezelfde douane-unie zitten sinds de Brexit. Maar ook transporten van en naar Noorwegen hebben te maken met douane.


Tariefcalculator transport

Bereken in 2 minuten jouw transport tarief!

Wil jij weten wat het kost om jouw goederen van A naar B te laten vervoeren? De tariefcalculator laat jou snel je transportkosten berekenen. Geen verrassingen meer voor jou!


Transportkosten Engeland

Importeren en exporteren van en naar Engeland is sinds Brexit een stuk lastiger geworden. Ik kan me voorstellen dat je daarom verdwaald bent in alle documentatie en regelgeving die komt kijken bij het vervoeren van goederen naar het buitenland. Dit wetende, maakt het nog lastiger om te weten welke transportkosten er verbonden zijn aan transporten van of naar Engeland. Je zit nu namelijk ook met douane kosten.

Er zijn een paar verschillende soorten kosten waar je rekening mee moet houden bij het vervoeren van jouw goederen, zoals: transportkosten, invoerrechten en belastingen, en BTW. Ik zal deze kosten hieronder verder bespreken.

transportkosten berekenen

Invoerrechten en belastingen 

Bij het importeren van goederen in een ander land moet je invoerrechten en belastingen op deze zendingen betalen. Daar komt eventueel verschuldigde BTW over de producten nog bovenop. Een voorbeeld: als je schoenen ter waarde van € 60 exclusief btw hebt besteld bij een Italiaans bedrijf, betekent dit dat er kosten in rekening worden gebracht op basis van de totale prijs (€ 60) plus de transportkosten en de verzekering. Over deze waarde wordt dan in Nederland 21% invoer-btw geheven, waardoor de totale prijs voor de schoenen uitkomt op € 72,60. Daar komen de kosten voor vervoer en verzekering nog bovenop. 


Checklist documenten transport Engeland

Welke documenten heb je nodig om naar Engeland te transporteren?

De Brexit heeft het antwoord op deze vraag niet makkelijker gemaakt. Deze documenten checklist maakt transport Engeland weer EASY!


BTW buiten de EU

Sinds de Brexit valt Engeland buiten de EU. Dit maakt het BTW vraagstuk wat ingewikkeld, al is het antwoord eigenlijk vrij simpel. Over de transportkosten wordt 0% BTW gerekend als het gaat om goederen transporteren vanuit landen buiten de EU. Meevaller dus!

Verlaging van transportkosten 

Hoewel het vervoer binnen de EU kostbaar kan zijn, zijn er manieren om deze kosten te beperken. De volgende 4 tips helpen je op weg om de transportkosten te verlagen: 

  • Vergelijk transporttarieven tussen verschillende bedrijven  
  • Overweeg wat voor jou de meest efficiënte manier van transport is 
  • Verlaag de transportkosten door zendingen te consolideren. Bedenk echter ook dat een Full-Truck-Load meestal goedkoper is dan meerdere groupagezendingen. Bundelen kan zomaar voordeliger zijn!  
  • Zorg ervoor dat alle bijbehorende kosten beoordeeld zijn voordat je een beslissing neemt over het transport. Zo vind je de beste deal!

Goederen vervoeren is een ingewikkeld proces. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het berekenen van de kosten, zoals het gewicht van de goederen, de grootte van de zending, de afgelegde afstand, of er al dan niet speciale vervoersregelingen moeten worden getroffen (denk aan de douane), enzovoorts. Wij maken dit proces graag EASY!

Om je alvast op weg te helpen bij het inschatten van jouw kosten, hebben we onze tariefcalculator ontwikkeld! Het is een eenvoudig te gebruiken hulpmiddel dat je een schatting kan geven van jouw verzendkosten op basis van je transportbehoeften. Deze tool helpt je een snelle berekening te maken, zodat je je volledig kan focussen op een snel en EASY transport!


Tariefcalculator transport

Bereken in 2 minuten jouw transport tarief!

Wil jij weten wat het kost om jouw goederen van A naar B te laten vervoeren? De tariefcalculator laat jou snel je transportkosten berekenen. Geen verrassingen meer voor jou!