Wat is een EORI-nummer en hoe kom ik eraan?
blog 06/04/2022

Wat is een EORI-nummer en hoe kom ik eraan?

Wanneer je jouw goederen over de grens vervoert, of dat nu naar Engeland is of naar een ander Europees land, hebt je jouw EORI-nummer nodig.

Als dit de eerste keer is dat je in het buitenland zakendoet, kan ik mij zo voorstellen dat je veel vragen hebt. Wat is een EORI-nummer? Waar heb ik het voor nodig? En hoe vind ik dit nummer voor mijn bedrijf? Geen zorgen! Deze blog zal je de weg wijzen.

Wat is een EORI-nummer?

Een EORI-nummer, of Economic Operator Registration and Identification number, is een uniek identificatienummer voor bedrijven, dat zij nodig hebben als zij goederen verhandelen binnen de EU. Het nummer wordt gebruikt op douaneaangiften om jou en je bedrijf te identificeren. Je hebt dit nummer ook nodig als je niet zelf goederen vervoert, maar gebruik maakt van een expediteur. Als exporteur binnen de EU is het belangrijk dat je het nummer van jouw bedrijf vermeldt op alle uitvoerdocumenten. Dit helpt bij een vlotte en snelle douaneafhandeling.

Als je een freelancer of eenmanszaak bent, moet je ook je EORI-nummer vermelden op alle facturen die te maken hebben met goederen of diensten die je binnen de EU vervoert of verkoopt. Je bent in dit geval zelf verantwoordelijk voor de verkoop, waardoor jij gezien wordt als de geregistreerde importeur.

Wat is een eori nummer

Elk Europees land heeft zo zijn eigen procedures om een EORI-nummer te verkrijgen. Meestal gaat dit via overheidsinstellingen. Omdat de procedures van land tot land verschillen, kan het moeilijk zijn te weten te komen wat je moet doen om een eigen nummer te verkrijgen.

Gelukkig hebben wij alvast het onderzoek gedaan naar dit onderwerp! Hieronder vind je een korte samenvatting van hoe je jouw EORI-nummer kunt krijgen in het Engeland, Wales en Schotland, in Nederland, in Duitsland en in België.


Checklist documenten transport Engeland

Welke documenten heb je nodig om naar Engeland te transporteren?

De Brexit heeft het antwoord op deze vraag niet makkelijker gemaakt. Deze documenten checklist maakt transport Engeland weer EASY!


EORI-nummer in Engeland, Wales en Schotland

Om het EORI-nummer van jouw bedrijf in Engeland op te vragen, kunt je contact opnemen met HMRC. Zij kunnen je het nummer vertellen of je helpen bij de registratie voor een nieuw nummer als je er nog geen een hebt. Je kunt ook hun website bezoeken voor meer informatie: gov.uk/eori. Wanneer je in Engeland bent gevestigd met je bedrijf en goederen vervoert van of naar Engeland, dan heb je een nummer nodig dat met GB begint.

Als je een nieuw nummer aanvraagt in Engeland, dan heb je de volgende gegevens en documenten nodig: Unieke Belastingplichtige Referentie, de begindatum van het bedrijf en SIC-code, Government Gateway-gebruikers-ID en -wachtwoord, BTW-nummer en nationaal verzekeringsnummer. De procedure om een EORI-nummer te krijgen is hetzelfde voor Engeland, Wales en Schotland.

EORI-nummer in Nederland

In Nederland kun je als bedrijf jouw EORI-nummer aanvragen bij de belastingdienst. Als je zelf jouw douaneaangiften doet, dan begint jouw nummer met NL en wordt gevolgd door jouw RSIN-nummer. Als jouw RSIN-nummer korter is dan 9 cijfers, voegt je nullen vóór het nummer toe totdat je wel 9 cijfers hebt. Een ZZP’er vervangt het RSIN-nummer door zijn of haar BSN-nummer.

Als je het EORI-nummer niet zelf kunt berekenen, kunt je altijd jouw nummer opvragen bij de belastingdienst.


Feestdagenkalender

Nooit meer een buitenlandse feestdag vergeten?

Ook vaak naar Engeland aan het bellen tijdens een Bank Holiday? Met deze feestdagenkalender vergeet je nooit meer een feestdag! Maak jouw transporten naar Engeland weer EASY


EORI-nummer in Duitsland

In Duitsland kun je het EORI-nummer vinden door het aan te vragen via www.zoll-portal.de. Om het nummer aan te vragen, heb je een ELSTER-certificaat van jou of van jouw bedrijf nodig.

EORI-nummer in België

Als jouw bedrijf in België is gevestigd, wordt het EORI-nummer aangevraagd via een formulier dat toegankelijk is via de site van de financiële overheidsdiensten. Om in België het nummer te krijgen, heb je ook een KBO-nummer nodig. Dit is een uniek nummer voor jouw bedrijf en is nodig om jouw EORI-nummer te kunnen activeren.

Als je eenmaal jouw nummer hebt ontvangen, zorg er dan voor dat je deze goed bewaart! Je wil dit nummer niet verwarren met bijvoorbeeld jouw BTW-nummer, belastingnummer, of andere belangrijke cijferreeksen. Je hebt het EORI-nummer elke keer nodig als je goederen door de EU vervoert. Bewaar het dus zorgvuldig!

Onze Easy Roaders zijn gespecialiseerd in de procedures die komen kijken bij het transporteren van goederen naar Engeland. Heb je hulp nodig of heb je vragen? Neem contact met ons op voor hulp!


Tariefcalculator transport

Bereken in 2 minuten jouw transport tarief!

Wil jij weten wat het kost om jouw goederen van A naar B te laten vervoeren? De tariefcalculator laat jou snel je transportkosten berekenen. Geen verrassingen meer voor jou!