Aardappel transport & uien transport
cases 20/02/2023

Aardappel transport & uien transport

Guido van den Berg - Easy Roader

Door Guido van den Berg

Transporten van aardappelen, uien en knolgewassen vragen om specifieke aandacht. Jouw producten moeten namelijk “simpel” van a naar b vervoerd worden, maar er zijn wel specifieke regels en voorwaarden om rekening mee te houden. Deze specifieke productgroepen hebben veel overeenkomsten, zeker in transport. Je leest er meer over op deze pagina!

Als EASY Road Transport zijn wij expert in transporten van en naar Engeland. Natuurlijk weten wij alles van transporten over de Noordzee, maar dat is niet het enige! We weten namelijk ook van alles over transport in het algemeen, zoals je in de kennisbank kunt lezen. Bepaalde productgroepen zien wij vaak voorbij komen. Dan bouw je vanzelf expertise op. In dit bericht lees je daarom meer over transport van aardappelen, uien en knolgewassen.

Waar moet je aan denken bij ui en aardappel transport?

Bij het transport van aardappelen en uien is het handig om verschillende aspecten in overweging te nemen. We beschrijven ze hieronder:


aardappel transport

Bereken in 2 minuten jouw aardappel transport tarief!

Wil jij weten wat het kost om jouw aardappelen, uien of knolgewassen van A naar B te laten vervoeren? De tariefcalculator laat jou snel je transportkosten berekenen. Geen verrassingen meer voor jou!


 1. Verpakking: Het is belangrijk om aardappelen en uien te verpakken in stevige, schokbestendige verpakkingen die bescherming bieden tegen beschadiging tijdens het transport. Als de aardappelen en uien in big bags verpakt zijn kunnen wij deze eenvoudig vervoeren in onze trailers.
 2. Luchtcirculatie: Bij het laden van o.a. aardappelen moet je rekening houden met voldoende luchtcirculatie om te voorkomen dat ze beschadigen of bederven. Het is dus niet aan te raden om de big bags niet af te sluiten of iets bovenop te stapelen tijdens het transport.
 3. Reistijd: Aardappelen en uien kunnen zijn vers natuurlijk het lekkerst, dus het is belangrijk om de reistijd zo kort mogelijk te houden. Kies dus altijd een vervoerder die snelle looptijden kan garanderen. Bij ons geldt normaal gesproken maandag laden – woensdag lossen, maar waar nodig kunnen we ook al binnen één werkdag leveren. Meer weten? Gooi een lijntje uit!
 4. Transportmiddel: Er zijn verschillende transportmiddelen beschikbaar voor het vervoer van aardappelen, zoals vrachtwagens, treinen, schepen, etc. Je moet het meest geschikte vervoermiddel kiezen op basis van de hoeveelheid aardappelen, de afstand en de specifieke eisen voor de lading. In de meeste gevallen zal een vrachtwagen het meest efficiënte vervoermiddel blijken door de flexibele inzetmogelijkheden.

Aardappelen en uien exporteren

Bij de export van aardappelen en uien naar het buitenland moet je rekening houden met de volgende aspecten:

 1. Regelgeving: Zorg ervoor dat je bekend bent met de regelgeving rondom de export van aardappelen naar het land waar je ze naartoe wilt vervoeren. Dit omvat onder andere regels over verpakking, etikettering, inspecties en certificering. Binnen de EU heb je in principe vrij verkeer van goederen, al zijn er wel soms bepaalde verpakkingseisen bijvoorbeeld.

  Buiten de EU kan dit ingewikkelder liggen. Vaak zitten er strengere regels op de controle en het transport van goederen, zeker als dit om organische producten gaat. Let op dat dit sinds de Brexit ook voor het Verenigd Koninkrijk geldt!
 2. Douaneregels: Houd rekening met de douaneregels van het land waar je de aardappelen naartoe wilt vervoeren. Dit omvat onder andere het betalen van douanerechten en het verstrekken van douanedocumenten.
 3. Transportmiddelen: Kies het juiste vervoermiddel voor de export van aardappelen en uien, afhankelijk van de afstand, de hoeveelheid en de specifieke eisen van de lading. In de meeste gevallen zal een vrachtwagen het meest efficiënte vervoermiddel blijken door de flexibele inzetmogelijkheden.
 4. Communicatie: Zorg voor voldoende communicatie met de importeur en vervoerder om ervoor te zorgen dat de aardappelen op tijd en in goede staat worden afgeleverd. Het is dus ook aan te raden om een vervoerder te kiezen die goed bereikbaar is, zodat jij altijd op de hoogte bent van de status van jouw zending. Onze EASY Roaders staan bijvoorbeeld altijd voor je klaar!
aardappel-transport

Hoeveel ton knolgewassen past er in een trailer

In een standaard trailer kunnen wij 26 tot 28 ton aan goederen laden. Dit heeft te maken met de maximummassa van een voertuig en het type vrachtwagen voor de trailer. Afhankelijk van de asconfiguratie van de vrachtwagen, kan het maximale gewicht in de trailer variëren, maar we kunnen altijd 26 ton laden.

Aardappelen in big bags

Je kunt aardappelen, uien en andere knolgewassen, op verschillende manieren vervoeren. Zo kun je kiezen voor big bags, onderlossers of kippers. Het meest efficiënt is vervoeren in big bags. We gaan er, als transporteur die met vrachtwagens rijdt, ook vanuit dat jij jouw goederen in onze mooie trailers wil vervoeren.

Big bags zijn een populaire oplossing voor het vervoeren van aardappelen. Ze hebben verschillende voordelen:

 1. Capaciteit: Big bags kunnen een groot volume gewassen dragen, wat het vervoer efficiënter maakt.
 2. Bescherming: Big bags zijn gemaakt van stevig materiaal en bieden bescherming tegen beschadiging tijdens het transport. Dat is zeker bij groenten die niet verpakt worden vervoerd een groot voordeel!
 3. Gemak: Big bags zijn makkelijk te laden en te lossen, wat het vervoer sneller en efficiënter maakt.
 4. Milieuvriendelijk: Big bags kunnen hergebruikt worden, wat bijdraagt aan een vermindering van afval en milieubelasting.

Het is belangrijk om de aardappelen op de juiste manier te verpakken en te vervoeren om de kwaliteit te behouden.


aardappel transport

Bereken in 2 minuten jouw aardappel transport tarief!

Wil jij weten wat het kost om jouw aardappelen, uien of knolgewassen van A naar B te laten vervoeren? De tariefcalculator laat jou snel je transportkosten berekenen. Geen verrassingen meer voor jou!


Ui en aardappel export naar Engeland

Bij de export van aardappelen naar Engeland moet je rekening houden met de verschillende aspecten. Sinds de Brexit valt Engeland buiten de EU en gelden er andere regels.

 1. Regelgeving: Zorg ervoor dat je bekend bent met de specifieke regelgeving voor de export van uien en aardappelen naar Engeland. Dit omvat onder andere de vereisten rondom verpakking, etikettering, inspecties en certificering. Check deze goed voordat je jouw eerste exporten verstuurd!
 2. Douaneregels: Houd rekening met de douaneregels van Engeland, zoals douanerechten en verplichte douanedocumenten. Deze moeten voorafgaand aan het passeren van de grens in orde zijn
 3. Verplichte inspecties: Engeland verplicht soms inspecties van de lading voordat de aardappelen worden afgeleverd. Je kunt dus rekening houden met een mogelijke controle aan de grens.
 4. Fytosanitaire inspecties: Zorg ervoor dat de aardappelen vrij zijn van ziekten en plagen die schade kunnen veroorzaken aan de Engelse landbouw. Het is daarvoor handig om de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de gaten te houden. Zij communiceren de meest recente fytosanitaire eisen rondom aardappel transport.
 5. Communicatie: Zorg voor goede communicatie met de importeur en vervoerder om te waarborgen dat de aardappelen op tijd en in goede staat worden afgeleverd. Snelheid van het transport is namelijk cruciaal bij het vervoeren van organische producten. Onze EASY Roaders staan altijd voor je klaar!

Opvallend is ook dat er een verschil zitten tussen pootaardappelen en consumptieaardappelen. Op pootaardappelen vanuit Nederland geldt een invoerverbod, behalve onder specifieke voorwaarden. Voor consumptieaardappelen gelden ook specifieke regels, maar geen invoerverbod.

Inklaren van aardappelen, uien en knolgroenten

Er zijn specifieke in- en uitklaringseisen voor aardappelen, uien en knolgroenten in Engeland. Dit omvat onder andere:

 1. Fytosanitaire inspecties: De aardappelen moeten voldoen aan de fytosanitaire eisen van Engeland, en soms moeten ze onderzocht worden door een bevoegde instantie voordat ze ingeklaard kunnen worden.
 2. Etikettering en verpakking: De aardappelen moeten op de juiste manier verpakt en geëtiketteerd zijn, inclusief informatie over de herkomst, de samenstelling en eventuele behandelingen.
 3. Douaneaangifte: Bij de in- en uitvoer van aardappelen moet een juiste douaneaangifte worden ingediend, waaronder het verstrekken van de juiste douanedocumenten.
 4. Inspecties: Er kunnen inspecties plaatsvinden door douane- of andere overheidsinstanties om ervoor te zorgen dat de aardappelen voldoen aan de regelgeving en eisen. Daarvoor moet je als exporteur aan alle bovenstaande eisen voldoen, om problemen te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat deze regels kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie, zoals de herkomst en de bestemming van de aardappelen, en de huidige regelgeving van Engeland. Het is daarom verstandig om advies in te winnen van een specialist of douane-expert voor meer informatie. Uiteraard kun je daarvoor altijd de EASY Roaders contacten, we denken graag met je mee!

HS code aardappelen, uien en knolgewassen

Een HS-code is een code die internationaal gezien gebruikt wordt om producten in te delen en te herkennen. In de tabel hieronder staan de verschillende HS-codes van aardappelen, uien en vergelijkbare (knol)groenten uitgewerkt.

HeadingHs-codeProduct
07.01Aardappelen, vers of gekoeld
0701.10Zaadjes
0701.19Andere
07.03Uien, sjalotten, knoflook, prei en andere eetbare looksoorten vers of gekoeld
0703.10Uien en sjalotten
0703.20Knoflook
0703.90Prei en andere eetbare looksoorten
07.10Bevroren groenten (ongekookt, gekookt of gestoomd)
0710.10Aardappelen
07.12Gedroogde groenten, heel, gesneden, gebroken of in poeder maar niet verder verwerkt
0712.20Uien
07.14Maniok, pijlwortel, salep, aardperen, zoete aardappelen
en soortgelijke wortels en knollen met een hoog zetmeel- of inulinegehalte,
vers, gekoeld, bevroren of gedroogd, ook indien in stukken of in pellets
in pellets; merg van de sagopalm.
0714.10Maniok (cassave)
0714.20Zoete aardappel
0714.30Broodwortelen (Dioscorea)
0714.40Taro (Colocasia)
0714.50Yautia (Xanthosoma)
0714.90Andere

EASY Road is expert in transport van aardappels en uien

Als specialist in transport van en naar Engeland weten wij als geen ander hoe wij jouw goederen op tijd en zonder problemen de grens over kunnen krijgen. Snel, zorgvuldig en EASY! Dat geldt zeker voor jouw aardappelen en uien. Deze worden met zorg naar de overkant van de Noordzee gebracht. Interessant? Neem contact met ons op, of bereken direct jouw tarief!


aardappel transport

Bereken in 2 minuten jouw aardappel transport tarief!

Wil jij weten wat het kost om jouw aardappelen, uien of knolgewassen van A naar B te laten vervoeren? De tariefcalculator laat jou snel je transportkosten berekenen. Geen verrassingen meer voor jou!