Hoe kun je laadmeters berekenen (LDM) voor transport?
blog 01/06/2022

Hoe kun je laadmeters berekenen (LDM) voor transport?

In de transportsector spreken we eigenlijk bijna nooit van echte meters. In plaats daarvan gebruiken we Laadmeters (LDM). Dit is een andere metriek, die is aangepast aan de vrachtwagen en zijn capaciteit. Voor onze truckers en planners is dit dagelijkse kost, dus zij weten goed hoe ze met deze meters moeten werken. Ik kan me voorstellen dat dit voor jou als importeur of exporteur niet zo vanzelfsprekend is. Toch heb je deze informatie nodig als je een pallet of een lading van een ander formaat wil exporteren. Want hoe kun je laadmeters berekenen?

Deze blog helpt je om laadmeters te begrijpen en te weten hoe je ze kunt berekenen!

Hoe kun je laadmeters berekenen

Laadmeters worden berekend op basis van de grootte van de werkelijke goederen of pallet, die vervolgens wordt vermenigvuldigd met een coëfficiënt die rekening houdt met de capaciteit van de vrachtwagen. Laadmeters zijn vooral belangrijk voor vracht die niet gestapeld kan worden. Door de laadmeter te berekenen, kan een expediteur de verloren ruimte boven de vracht die niet kan worden gebruikt, compenseren. Laadmeters zijn dus super nuttig om de capaciteit van een vrachtwagen te kunnen maximaliseren.


Feestdagenkalender

Nooit meer een buitenlandse feestdag vergeten?

Ook vaak naar Engeland aan het bellen tijdens een Bank Holiday? Met deze feestdagenkalender vergeet je nooit meer een feestdag! Maak jouw transporten naar Engeland weer EASY


Dus hoe berekenen we een laadmeter? Om dit te doen, nemen we de volgende formule:

Lengte van de goederen X breedte van de goederen / breedte van de vrachtwagen

Als standaard rekenen we met een vrachtwagenbreedte van 2,4 meter.

Berekenen van de laadmeter: Een voorbeeld

Een pallet goederen is 0,80 meter X 1,20 meter. Dit betekent dat we vermenigvuldigen 0,80 X 1,20 = 9,6 gedeeld door 2,40 geeft 0,4 laadmeter.

Hoe bereken je laadmeters

Laadmeter berekentool

Je kan dit natuurlijk steeds handmatig uitrekenen. Onderstaande berekentool maakt dat iets makkelijker voor je! Vul de vloerlengte en breedte van jouw goederen in, in centimeters. De tool geeft je direct het aantal laadmeters van jouw goederen.

Waarom is laadmeters berekenen belangrijk?

Binnen onze branche komt de term laadmeter vaak voor. Het wordt gebruikt als een rekeneenheid voor een vracht die niet gestapeld mag worden en waar niks bovenop mag staan. Daarbij komt het soms voor dat er ruimte “verloren” gaat. Dat is zonde! Je wil namelijk de capaciteit van de vrachtwagen maximaal benutten. Daarom berekenen we laadmeters en dus de maximale pallet belading.

Standaard maten

De meest gebruikte typen pallets hebben vaste maten. Een europallet is standaard 0,4 laadmeter en een blokpallet is standaard 0,5 laadmeter. Wil je een overzicht van alle veelgebruikte typen pallets en de bijbehorende laadmeters? Bekijk dan onze blog over pallets voor een volledig overzicht!

Is er een gewichtslimiet aan een laadmeter?

Er zijn wel een maximumgewicht aan de hoeveelheid die in per laadmeter kan worden vervoerd. Deze variëren afhankelijk van het voertuigtype, en kunnen oplopen tot maximaal 30 ton per laadmeter. Voor een standaard vrachtwagen is de maximale capaciteit 1.750 kg per laadmeter.


Tariefcalculator transport

Bereken in 2 minuten jouw transport tarief!

Wil jij weten wat het kost om jouw goederen van A naar B te laten vervoeren? De tariefcalculator laat jou snel je transportkosten berekenen. Geen verrassingen meer voor jou!


Hoeveel pallets passen er in een vrachtwagen?

Dit hangt grotendeels af van de grootte van een pallet en de afmetingen van de truck. Een standaard truck heeft een capaciteit van 13,50 laadmeter. De meeste vrachtwagens kunnen dus ongeveer 33 pallets vervoeren. Dit is afhankelijk van het type vrachtwagen en het laadvermogen van deze vrachtwagen. Het is goed om te beseffen dat er verschillende maten in pallets zijn. De meest voorkomende maten zijn minipallets (80×60), europallets (80×120) en blokpallets (100×120). Minipallets zijn 0,2 laadmeter, europallets zijn 0,4 laadmeter en blokpallets zijn 0,5 laadmeter.

Wat is het laadvermogen van een vrachtwagen?

Bruto laadvermogen

Om het bruto laadvermogen te berekenen trek je het gewicht van de chassis (het onderstel) af van het totaal toegestane gewicht van de vrachtwagen. Het gewicht van de chassis staat in de bijbehorende specificatiebladen.

Netto laadvermogen

Het netto laadvermogen is het bruto laadvermogen minus het opbouw gewicht. Dit netto laadvermogen vind je ook op een kentekenbewijs onder, verrassend genoeg, “laadvermogen”.

Een overzicht van alle maximale gewichten en afmetingen van verschillende voertuigen wordt gedeeld via het RDW.